top of page
  • Wix Facebook page
  • Wix Google+ page

ילד הפלא של נתניה

משחר טל ילדותו היה הילד 'אפרים' מושא להערצה ולקנאת חברים בגין התמדתו ושאיפותיו לשלמות לימודית ועיונית.

חבריו לספסל הלימודים במוסדות החינוך בנתניה של שנות ה-70 מספרים על תלמיד מסוג אחר, שונה, רציני, שקול, מתמיד, תלמיד שאינו מתפשר ואינו נח, תולעת ספרי לימוד ובעל רצון בלתי פוסק לכמויות ידע בלתי נתפסות.

את ההפסקות בבית הספר - ניצל לקריאת ספרי עומק ולהשתלמות בידע בתחומים שונים ומגוונים. משום כך כונה בין חבריו - 'ילד הפלא'.

כבוד הרב הופך מיום ליום לכתובת להמונים. בנות ובני העם היהודי בארץ ובעולם פוקדים את ביתו, אוזניו כרויות להאזין לבכיים, לשמוע את אנקתם, להקשיב להתלבטויותיהם ולהתמודדויותיהם ולהשיבם כדת מה לעשות בכל תחום מתחומי החיים. זוגיות, פוריות, ילדים, קריירה, עבודה, מגורים, עסקים, עניינים נפשיים כחרדות, מחושים, פחדים וכו', עם ישראל שופך את ליבו והרב מוציא מחדרו איש איש בחיוך ובלב נינוח ורגוע.

כך הפך הילד הבלתי מוכר מנתניה שבשרון, לרב מקובל, מוערץ ומפורסם בכל רחבי העולם היהודי.

 

כבוד הרב בחיק משפחתו

כבוד הרב אפרים בן צבי נשוי ואב לארבעה ילדים. הרב משנה את מקום מגוריו מידי תקופה משכונה לשכונה ומעיר לעיר, זאת - ע"מ לשמור על חשאיות מקום המגורים ולאפשר למשפחתו חיים של שקט ושלווה. ביתו של הרב לחוד ולשכתו הציבורית לחוד - בדרך זו נהנים גם בני המשפחה מחיי משפחה תקינים, לעומת אלו - נהנה הציבור מאדם מדהים וגאון עצום המגיע ללשכתו אך ורק על מנת לסייע להם ולפתור את מצוקותיהם.

"הגעתי לעולם על מנת לעזור לעולם, כל שעה שאינני מסייע לעולם אני פוגע בתפקידי ולא מצדיק את נוכחותי בעולם" - דברי כבוד הרב בכל עת.

לאחר יום של קבלת קהל, פונה הרב למקומות סודיים שנבחרו על ידו בקפידה, שם עוסק הרב בלימוד ובתיקון עולם בדרכו הייחודית המשולבת בידע העצום האצור במוחו. צרות בית ישראל מונחות על ליבו בכל עת ובאותם שעות של עלטה מוחלטת וחשכת ליל דומע כבוד הרב בדמעות מלוחות ורותחות בתפילה ובתחינה לאביו שבשמים לרווחתם של ישראל.

כבוד הרב חי חיי צניעות מופלאים, מסרב לבקשות מעריציו לאקטים של כבוד ויוקרה כדוגמת: רכב שרד, נהג צמוד, ביגוד מלכותי, כלי אוכל מפוארים ועוד כהנה וכהנה. במקום זאת מעדיף הרב להתנייד במכונית סטנדרטית זולה, להתגורר בשכירות בדירה פשוטה ולתת את כל אשר לו - לזולת הנזקק.

 

מרכז בן צבי - גולת הכותרת

בשנת 2014 הקים כבוד הרב את 'מרכז בן צבי'.

במבנה בן 3 קומות בצפון ירושלים, הרחק משאון העיר ומעיני ההמון, מפעילים אנשי המרכז מערך שיקומי והכוונתי אשר אין לו אח ורע.

נשים מוכות, נוער בסיכון ובסיכוי, שיקום משפחות ויחידים, עידוד חיילות וחיילי צה"ל במערכתם הקשה - אלו מיקרי השיקום המרכזיים שהמרכז פועל ומשקיע בהם 24 שעות ביממה.

כבוד הרב מגיע למרכז 4 ימים מידי שבוע ומקבל את קהל הפונים משעות הבוקר המוקדמות ועד שעות הערב המאוחרות. קהל הפונים אינו נדרש להופיע בפני הרב בקוד לבוש כזה או אחר, אינו חייב לשמור על כללים כאלו ואחרים וגם אינו חייב להיות יהודי.

כל אשה וגבר, כל נערה ונער, ילדה וילד, מוצאים את עצמם מתאימים לאופי ורוח המקום, כשרוח הנתינה העצומה שורה על קומות המרכז והבאים בשעריו. רוח זו - אינה מבדילה בין דת, גזע ומין.

אנשי המרכז פועלים ללא לאות לסייע בכל המקרים המגיעים המכוונים לשולחנם, בין אם מדובר בתיק שיקום סטנדרטי ומוכר ובין אם מדובר במקרים לא שגרתיים הדורשים מאמץ רב מאוד. 'בלתי אפשרי' הוא מושג לא קיים ב'מרכז בן צבי'.

כבוד הרב אפרים בן צבי מכהן כנשיא המרכז והפונים חייבים לעבור דרכו על מנת לקבל מאנשי המרכז את הסיוע וההכוונה הנדרשים עפ"י הוראותיו.

'מרכז בן צבי' פועל בחסות ובמימון עמותת 'חיים של חסד'.

כבוד הרב מגיש את תכנית הרדיו השבועית 'אור הזהר והקבלה' ברדיו ללא הפסקה וברדיו קול רגע

ילדות ונעורים בצל הסבא הקדוש

בבית אביו ואמו לא ידעו מעולם חיי שפע, אך כמיהתו הבלתי נתפסת לידע אינסופי - גרמו לילד להסתופף ימים ולילות בבית סבו המקובל הקדוש רבי פנחס משאש זכר צדיק לברכה. נפשו של הילד נקשרה בידיעותיו של הסבא וספרי הסב המקובל שימשו את הנכד הצעיר יומם וליל.

 

בין החברים לספסל הלימודים

משגדל והיה לנער נפתחו בפניו שערי האקדמיה. אפרים המתבגר האיץ את דרכו לאגפים העוסקים בגוף ובנפש, האזין למרצים וקשר את דבריהם בידיעותיו העצומות בחכמת הקבלה, כך סנכרן בין הקבלה ובין המדע והתאים בין עולמות תוכן הרחוקים זה מזה אלפי שנים.

לצד ידיעותיו ומוחו העצום ניחן הנער גם בלב שופע אהבה ונתינה. מעולם לא התנשא על חבריו ותמיד שימש כאוזן קשבת לכל אחד מהם. החלשים כמו המוצלחים ראו בו דמות להתייעצות ולקבלת החלטות בהכרעותיהם. הידע והשנינות, הלבביות והאהבה חיברו בינו ובין כל מכריו, כשהפער ההישגי מעולם לא שימש כחומה או כמבדיל בינו ובין הזולת.

את מעט האוכל והשתייה שהביא מביתו או רכש בפרוטותיו המועטות היה מעביר בצנעה לתיקיהם של התלמידים שהגיעו ממגזרים בעלי מצב סוציו אקונומי ירוד. הוא עצמו היה מסתפק בשתיית מי ברז רגילים כשימים שלמים לא בא אוכל לפיו.

'יופי' או 'אופי', 'שפע' או 'עשירות' - מעולם לא היוו אצלו שיקול בטיפוח קשרי ידידות עם בני גילו. ההפוך הוא הנכון, ככל שהתלמיד חלש יותר, גבוהים סיכוייו לחברוּת עם הנער המחונן והגאוני 'אפרים בן צבי'.

כבוד רב והערכה עצומה רחשו לו בני גילו. משכנס לכיתת הלימודים או לאולם שבו התקיים כינוס תלמידים, היו חבריו קמים מעט ממקומם לאות כבוד והוקרה. כך גם נהגו מוריו ורבותיו כלפיו, כשהילת כבוד עוטפת אותם בדברם עם תלמידם הצעיר. אך הוא בשלו - ענוותן ושפל ברך, בעל חיוך נצחי ואהבה בולטת ושופעת לכלל ולפרט. פרסי הוקרה שאותם קיבל ממוריו או ממתקים שאותם העניקו לו חבריו, היה מעביר לתלמידים נזקקים בצנעה, אהבה, רגישות ודרכי כבוד.

משיכה לספרי קבלה

הספר המרכזי שעניין את הילד מאז ומתמיד היה ספר 'הזהר' - יצירתו המופלאה של התנא רבי שמעון בר יוחאי, ספר בעל אלפי ערכים בקבלה, שתאריך כתיבתו המשוער - תקופת בית שני כ-100 שנים לפני כשלון מרד בר כוכבא.

'הזהר' הינו אב טיפוס בקבלה. ספר הזוחל אל עמקי הנשמה והרוח, עוסק בהרחבה בהילות השונות העוטפות את היקום, נוגע בעוצמה באדם ותכונותיו, מפשט שמות, מספרים, תווי פנים ויד, גלגלי העין ומרחבי החיך והלשון.

למרות שלא מקובל כי ילד צעיר עוסק בלימוד 'הזהר' ולמרות הקושי הרב להבין את שורות ואמרות הזהר, 'אפרים' לא התפשר וצלל למעמקי הדברים בהתמדה ובעקביות רבה כשחבריו מסביב עסוקים באותם עתים במשחקי ילדות ובשובת נעורים מוכרת.

לא רק 'הזהר' שימש כתחביבו המרכזי בשנות ילדותו. ספרי קבלה של המקובל המטאורי רבי יצחק לוריא (האר"י הקדוש), ספריו של ענק הקבלה רבי חיים ויטאל, ספרי רבי משה קורדיברו (הרמ"ק), ספרי רבי חיים בן עטר (אור החיים הקדוש), ספרי האדמו"ר רבי שניאור זלמן מלאדי (מייסד חסידות חב"ד) והספר ליקוטי מוהר"ן (חיברו של רבי נחמן מברסלב) - ספרים אלו ורבים אחרים היו מונחים דרך קבע בחיקו בשנות ילדותו.

מיום ליום העצים את ידיעותיו בתורת הקבלה ובידע מקצועי. לילותיו לא שימשו לשינה וימיו לא ידעו מה היא מנוחה. עוד לימוד, עוד פיסת מידע, עוד ספר, עוד חוברת, פגישה נוספת עם רב, עם מקובל, עם ד"ר או פרופ', אלו ורק אלו 'משוש חייו'.

 

ההסמכה לרבנות

אפרים השלים גם את לימודיו התורניים בהלכה והוסמך לרבנות ע"י גדולי הרבנים בנתניה עיר מגוריו, כשהוא מתעקש כל העת לא לקבל תואר סמיכה לרבנות ממסגרות המבחן של הרבנות הראשית לישראל "לא הגעתי לעולם על מנת להחזיק בתואר רב עם משכורת גבוהה, באתי אך לתת את כל כולי לזולת" מתאים הרב בכל עת.

אינטואיציה גבוהה מאוד משלימה את אישיותו הקסומה של הרב. כך, הידע ההולך ומתעצם כמעיין המתגבר בתחומים רבים מאוד, לצד הלב השופע אהבה ונתינה ללא גבול והאינטואיציה הנדירה - הפכו את הרב הצעיר לרב מבוקש מאוד, כשרבים החלו לנהור לפתחו ולדרוש את מוצא פיו, כשהכרעותיו ותשובותיו מובילים יחידים וקהלים לדרך של מוסר ותרבות, הצלחה ושגשוג.

 

הציבור מגלה את הרב, עוצמותו וצניעותו

תוך תקופה קצרה מצא הרב את עצמו מוקף במעריצים השוחרים לפתחו ללא הרף, מכשירי הטלפון שבביתו ובכיסו לא מפסיקים להשמיע צלצולים, תיבת הדואר מלאה וגדושה עד אפס מקום במכתבים מהארץ ומהעולם ומעגל הפונים והפניות מתעצם מיום ליום ומשעה לשעה.

הרב בן צבי לא שוקט על שמריו. שאיפותיו להעצמה לימודית דוחקות בו להמשיך ולהשכיל, כבוד הרב פונה לאקדמיות מובילות בעולם ומשלים את חוק לימודיו בפילוסופיה ובנאטורופאתיה עד לקבלת תואר ד"ר.

למרות שמכאן ואילך ייקרא 'הרב ד"ר אפרים בן צבי', מבקש הרב ממעריציו לא לכנותו בתואר ד"ר "אני אדם עממי וידידם של ישראל, אינני מעוניין להתהדר בתארים מרחיקים ומבדילים מההמון" – מסביר כבוד הרב בצניעותו ובלבביותו.

ביוגרפיה

bottom of page